משרד, עו"ד, עורך דין, עידן ברוקס

נסח טאבו

להלן מספר נקודות שחשוב להכיר בנוגע לנסח טאבו.

מהו נסח טאבו? נסח טאבו הוא מסמך רשמי של מדינת ישראל (לשכת רישום המקרקעין) המפרט את הזכויות והחובות בנוגע לנכס. בנסח הטאבו מופיע מספרי גוש, חלקה ולעיתים גם מספר תת חלקה.

למה חשוב לעיין בנסח טאבו? לפני ביצוע עסקה במקרקעין, לרבות רכישת נכס מקרקעין (דירה, בית, מבנה, מחסן, משרד, חנות וכיו"ב) חשוב מאוד לעיין בנסח טאבו. מעיון בנסח הטאבו ניתן יהיה ללמוד, בין היתר, את זהות בעלי הזכויות בנכס, אם הנכס משועבד, אם יש על המקרקעין חובות, עיקולים, תיקי הוצל"פ, הערות אזהרה. חשוב להעיר כי נסח הטאבו אינו מכיל מידע מלא על הנכס וייתכנו זכויות או חובות נוספים ביחס לנכס אשר לא יפיעו בנסח טאבו. לכן, טרם רכישת נכס או ביצוע עסקה בנכס מומלץ לפנות לעורך דין בעל ידע וניסיון בתחום. נסח טאבו מומלץ לבדוק לא רק למי שעתיד לרכוש דירה או נכס מקרקעין אחר, אלא גם למי שמתכוון להתקשר בעסקה בנוגע למקרקעין לרבות הסכם שיתוף מקרקעין, הסכם תמ"א, הסכם קומבינציה ועוד. כמו כן גם מי שמתכוון לשכור מקרקעין מומלץ לעיין בנסח טאבות טרם חתימה על חוזה שכירות לדירה, חוזה שכירות לחנות, חוזה שכירות למחסן או חוזה שכירות לעסק (למידע נוסף ראו גם השכרת נכס מסחרי).  

איך ניתן לקבל העתק מנסח טאבו? לפי החוק כל אדם זכאי לעיין בפנקסי המקרקעין, לצורך עיון בנסח טאבו (יצוין כי יש 3 סוגי נסחים- נסח מלא, נסח מרוכז ונסח היסטורי) יש להזין את פרטי הנכס ולשלם אגרה באתר של לשכת המקרקעין. בנסח טאבו ניתן לעיין לפי פרטי גוש וחלקה או לחילופין באמצעות הזנת כתובת של הנכס.

מהו רישום נכס בטאבו? לפי החוק המקרקעין עסקה במקרקעין מסתיימת רק לאחר רישום בפנקסי המקרקעין המתנהלים לפי דין. רישום בטאבו יכול להיות של זכויות בעלות, שכירות, חכירה ועוד. במקרה של עסקה לרכישת מקרקעין, רישום זכויות בפנקסי המקרקעין מבטיח לרוכש הנכס כי הבעלות על הנכס נרשמה על שמו  והוא יכול לעשות בו כרצונו, הכל בכפוף לדין. רישום בעל הזכויות בטאבו לרוב יהיה הפעולה האחרונה בעסקת המקרקעין (לאחר  השלמת בדיקות לפני רכישת דירה, חתימה על זכרון דברים לרכישת דירה או הסכם תיווך ככל ונחתמו לאחר שנחתם הסכם מכר דירה). לרישום הנכס בטאבו ערך חשוב מאוד, הרישום מצהיר על הזכות של רוכש הנכס כלפי כל צד ג', לכן חשוב לרוכש הנכס לוודא כי נרשם כבעלים או כבעל זכות אחרת עם השלמת העסקה. יש לציין כי ישנם נכסים שלא מתנהל לגיבהם רישום בטאבו, אלא במנהל מקרקעי ישראל או בחברה משכנת.

איך אפשר לרשום נכס בטאבו? ההרישום ברוב לשכות הטאבו מתבצע באמצעות הגשה פיזית של מסמכי הרישום כגון שטרות, בקשות, ייפוי כוח וכיו"ב. כיום חלק מלשכות המקרקעין מאפשרות להגיש בקשה לרישום הערת אזהרה לנכס באופן מקוון (באינטרנט). 

מדוע לעיתים מתעכב רישום הנכס בטאבו? עשויים להיות טעמים שונים המעכבים את רישום הזכויות, לרבות אי השלמת חלוקת המקרקעין (פרצלצליה), עיכובים של רוכשי הנכס שנמנעים מלרשום את זכויותיהם, חובות הרובצות על הנכס, עיכובים של מנהל מקרקעי ישראל, עיכובים של קבלנים בהשלמת הבניה המונעים את רישום הנכס, עיצומים של הטאבו ועוד.

מאחר ועסקאות מקרקעין הן פעולות בעלות מורכבות רבה והשלכות כבדות על המתקשרים, לפני ביצוע עסקאות מקרקעין מומלץ להיעזר בשירותיו של עו"ד, על-מנת להבטיח שהעסקה תבוצע כהלכה.

משרד עו"ד ברוקס מעניק ייעוץ משפטי אישי ללקוחות עסקיים ופרטיים בנוגע לנכסי מקרקעין בכל שלבי העסקה, תוך הגנה מרבית על האינטרסים שלהם, לייעוץ משפטי ניתן ליצור קשר 


משרד עו"ד ברוקס מלווה באופן אישי וצמוד חברות וסטארטאפים בכל שלבי פעילותם, החל משלב ההקמה, דרך גיוס ההון ועד לשלב המכירה. לליווי משפטי בעסקאות השקעה וגיוסי הון אתם מוזמנים ליצור קשר

יודגש, האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף להתייעצות עם עורך דין מומחה בתחום ואין להסתמך על התוכן בביצוע או בהימנעות מביצוע פעולה כלשהי. הסקירה הנ"ל אינה מתיימרת לתת מענה מקיף להוראות הדין או ביטוי לנסיבות הספציפיות של כל מקרה ומקרה ולכן מי שמסתמך עליה ללא ייעוץ פרטני נושא באחריות המלאה לתוצאות.
צור קשר