משרד, עו"ד, עורך דין, עידן ברוקס

חוזה עבודה – מספר דגשים לפני התקשרות בהסכם

רשימה זו תציג בקצרה, ובאופן לא ממצה, מספר דגשים בנוגע להסכמי עבודה, לרבות האם ניתן להתקשר בחוזה עבודה בעל פה? מה כולל חוזה עבודה?

הסכם עבודה נועד להסדיר את הזכויות והחובות של המעסיק והעובד בנוגע ליחסי העבודה ביניהם. מבחינת המעסיק חשוב להבדיל בין עובד לבין נותן שירותים, יחסי עובד מעביד שונים מאלו של נותן שירותים ומזמין (הסכם שירותים), לרבות הזכויות והחובות החלות על הצדדים. לפני הכנת הסכם עבודה או חתימה על הסכם עבודה רצוי להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום.

חוזה עבודה – בכתב או בעל פה?

האם חוזה עבודה יכול להיות בעל פה? תלוי בסוג החוזה, הסכם העבודה יכול להיות בעל פה והוא יכול להיות בכתב, אלא אם ישנה הוראה מפורשת הקובעת אחרת בדין או בהסכם אחר, למשל העסקת עובדים זרים צריכה להיות בהסכם בכתב.

האם חובה לערוך הסכם עבודה בכתב? פעמים רבות לא, אבל על המעסיק חלה חובה למסור לעובד הודעה בכתב על תנאי העסקתו. הודעת המעסיק כוללת רשימה חלקית בלבד של תנאי העבודה (להרחבה ראו הודעה על תנאי העסקה). למרות שאין חובה לערוך הסכם עבודה, מדובר בפעולה חשובה מאוד עבור מעסיקים ולא מומלץ לוותר עליה. הסכם עבודה לרוב יפרט באופן מקיף את תנאי העבודה של העובד.

ההמלצה לעובד ולמעסיק היא עריכת הסכם עבדוה בכתב. חוזה בכתב יקשה על צד להתנער מהתחייבויותיו ויעגן טוב יותר את זכויותיהם של שני הצדדים. הסכם בכתב יסייע למנוע, בין היתר, מצב שבו אחד מהצדדים ידרוש לשנות את המצב הקיים באופן חד צדדי, במהלך תקופת העסקת העובד או לאחר מכן.

מבחינת המעסיק לעיתים הסכם בכתב הוא קריטי לניהול תקיון של פעילות החברה. לדוגמא כאשר העובד נחשף לסודות מסחריים או כאשר העובד נוטל חלק בקניין הרוחני של הפעילות העיסקת. באותו הקשר יצוין כי ללא הסכם בכתב המסדיר במפורש את הבעלות על המצאות או סודות מסחריים, מידת הסיכון המשפטי של החברה לאותם נושאים גדלה באופן משמעותי לרבות הסיכון לנזקים כלכליים גדולים ולאובדן בעלות על ההמצאות.

מה כולל חוזה עבודה?

הסכמי עבודה דומים, אך שונים זה מזה, אומנם יש סעיפים שיופעו בכל חוזה עבודה, אך אופן הניסוח של הסעיפים משפיע מאוד על טיב ההתקשרות ועל הזכויות והחובות של הצדדים. כמו כן חוזה עבודה כפוף להוראות הדין ולפסיקה המתעדכנים מעת לעת. לכן, טרם התקשרות בחוזה עבודה, הכנת חוזה או כתיבת הערות לו, יש להתייעץ עם עורן דין.

להלן רשימה של נושאים, בואפן תמציתי בלבד, בנוגע להסכמי עבודה:

  1. תפקיד העובד – מה תפקידו של העובד? מה תחומי האחריות של העובד? למי העובד כפוף? האם העובד יהיה אחראי על עובדים או גורמים אחרים בחברה? הכין תבוצע עבודתו של העובד? ועוד.

  2. סוג המשרה והיקף משרה של העובד – מהם ימי העבודה ושעות עבודתו של העובד? האם העובד נדרש לבצע חלק מעבודתו בימי מנוחה? האם מדובר במשרת אמון?

  3. שכר ובונוסים – מה שכרו של העובד? האם השכר הוא מותנה בשעות עבודה? מה השכר שישולם לעובד עבור שעות עבודה נוספות? האם השעות הנוספות יוגדרו כחלק מהשכר הגלובלי (יצוין כי זהו נושא שיש לבצע בזהירות)? האם השכר מותנה בתוצאות? איך כדאי לבנות את מערך התמריצים לעובד, במילים אחרות – אם ניתנים לעובד בונוסים ממה הם נגזרים? למשל ניתן לקבוע כי באמצעות השגת יעדי מכירה או יצירת שת"פ עסקיים או סיום מטלות בפרקי זמן קבועים יהנה העובד מהטבה כזו או אחרת.  נושא הזכאות לבונוסים חשוב לתכנן היטב מראש ולנסחו באופן מדויק בהסכם.

אופציות בחוזה עבודה – האם השכר כולל גם מרכיב של אופציות? מהם התנאים לקבלת האופציות? בחברות סטארטאפ והייטק נהוג להתנות את הזכאות לאופציות לפי תקופות הבשלה, לרבות תוכנית אופציות. פעמים רבות נחתם בין הצדדים הסכם אופציות נפרד.

  1. תנאים סוציאליים – לאחר שנחתם צו הרחבה במשק בנוגע להפרשות פנסיונות נקבע כי חלה חובה לבצע הפרשות לפנסיה לעובדים במשק , בהתאם להוראות הדין והפסיקה. במסגרת זו חשוב לבדוק מה גובה ההפרשות לקרן פנסיה או לביטוח מנהלים? מה חלקו של העובד בהפרשות ומה חלקו של המעביד? האם הועבד יהיה זכאי לקרן השתלמות?

  2. תנאים נלווים – האם המעסיק ישתתתף בהוצאות דלק? האם יועמד לרשות העובד כלי רכב ואם כן איזה סוג? האם המעסיק מתכוון להשתתף עם העובד בהוצאות נוספות כגון ארוחות, הכשרה מקצועית, מחשב, טלפון וכיו"ב? חשוב להסדיר בכתב תנאים אלו וכן את המגבלות החלות על העובדים ביחס אליהם.

  3. תנאים לביטול הסכם עבודה – איך ניתן לבטל חוזה עבודה? אילו פעולות ייחשבו להפרת הסכם עבודה (הפרת חוזה)? ביטול הסכם העסקה מחייב את העובד ואת המעביד למסור הודעה מוקדמת. בהקשר זה יצוין כי החוק מגביל את הצדדים מהאפשרות להשתחרר מיחסי העבודה ללא מתן הודעה מוקדמת מספקת אשר תאפשר לצד השני להתארגן לסיום יחסי העבודה/ יצוין כי ישנם מקרים בהם החוק מכיר בזכות של המעסיק ושל העובד לא לתת לצד השני הודעה מוקדמת או דמי הודעה מוקדמת.

  4. פיצוי פיטורים – פיצוי פיטורים משתלמים לעובד שפוטר מעבודתו או יחסי העבודה הסתיימו, בהתאם להוראות החוזה והדין. האם סעיף 14 חל על החוזה? בצקרה יצוין כי החלת הסעיף על יחסי העבודה קובעת כי העובד זכאי לפיצויי פיטורים גם אם התפטר וולא השלים שנת עבודה שלמה (בכפוף להוראות החוק והחוזה ולמעט במצבים חריגים). להחלת הסעיף יתרונות וחסרונות עבור שני הצדדים.

  5. חובת סודיות ואי תחרות – חוזי עבודה כוללים בדרך כלל התחייבות לשמירה על סודיות בנוגע למידע סודי של העסק או של בעליו לרבות שיטות תמחור, רשימת לקוחות ועוד. כמו כן בתחומי הטכנולוגיה והחדשנות בפרט נותנים מעסיקים להגביל את העובדים מלהתחרות בפעילות העסקית של המעסיק במשך תקופה מסוימת. יצוין כי לא פעם בתי משפט פסלו הגבלות רחבות מדי שהוטלו על עובדים (למידע נוסף ראו חוזה סודיות).

נקודה חשובה למעסיקים בנוגע להתקשרות ביחסי עובד מעביד התאמת הסכמי העסקה לחובות הנוספות החלות עליהם, כגון חובות מכוח הסכמים קיבוציים וצווי הרחבה.

משרד עו"ד ברוקס מלווה תאגידים ויחידים, לרבות בעת העסקת עובדים או נותני שירותים, להתייעצות משפטית אתם מוזמנים ליצור קשר 

משרד עו"ד ברוקס מלווה באופן אישי וצמוד חברות וסטארטאפים בכל שלבי פעילותם, החל משלב ההקמה, דרך גיוס ההון ועד לשלב המכירה. לליווי משפטי בעסקאות השקעה וגיוסי הון אתם מוזמנים ליצור קשר

יודגש, האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף להתייעצות עם עורך דין מומחה בתחום ואין להסתמך על התוכן בביצוע או בהימנעות מביצוע פעולה כלשהי. הסקירה הנ"ל אינה מתיימרת לתת מענה מקיף להוראות הדין או ביטוי לנסיבות הספציפיות של כל מקרה ומקרה ולכן מי שמסתמך עליה ללא ייעוץ פרטני נושא באחריות המלאה לתוצאות.
צור קשר