משרד, עו"ד, עורך דין, עידן ברוקס

הפרת הסכם

דוגמאות

  1. הפרת הסכם שיתוף פעולה – חברה א' התקשרה בהסכם שיתוף פעולה עם חברה ב', חברה א' טוענת כי החברה ב' הפרה את הסכם שיתוף הפעולה מאחר והיא לא סיפקה במועד את השירות אותו התחייבה לספק. 
  2. הפרת הסכם מייסדים – שלושה יזמים חתמו על הסכם מייסדים, היזם הראשון טוען כנגד שני היזמים האחרים כי אינם עומדים בהתחייבויותיהם הכספיות, כפי שאלו נקבעו בהסכם המייסדים עליו חתמו (הזרמת סכום כסף לקופת החברה שפתחו).  

האם בדוגמאות אלו נעשו הפרות ההסכם? לאילו סעדים, אם בכלל, זכאים החברה והיזמים? על-מנת להכריע בשאלות אלו יש צורך לבחון לא רק את חוזי ההתקשרות, אלא גם את מערכת הנסיבות ואת הוראות החוק והפסיקה. 

מהי הפרת הסכם? בקצרה, הפרת הסכם עשויה להיות מעשה או מחדל המנוגד להסכמות הצדדים, להוראות הדין או לפסיקה. 

אילו הוראות חוק חלות על המתקשרים בחוזים? התקשרויות חוזיות כפופות למערכות דנים רבות, הכל בהתאם לנסיבות. הוראות החוק המרכזיות הן: חוק החוזים (חלק כללי) תשל"ג – 1973, חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה) תשל"א – 1970, חוק החוזים האחידים התשמ"ג – 1982. אולם, על-מנת לקבל תמונה רחבה יותר יש צורך להתבונן לא רק בהוראות החוק המרכזיות אלא גם בהוראות החוק הספציפיות ו/או המסגרות הנורמטיביות החולשות על ההתקשרות בין הצדדים, כגון – חוק המכר (דירות), תשל"ג – 1973, חוק הסדרת הלוואות חוץ-בנקאיות, תשנ"ג – 1993, חוקים ואמנות בינ"ל, פסקי דין ועוד. 

עילות לביטול הסכם

קיימים טעמים רבים המצדיקים את ביטול החוזה, אולם בטרם ביטולו חשוב לברר שאכן עילת הביטול מוצדקת, זאת מאחר שביטול חוזה ללא הצדקה משפטית עשוי להוות הפרת חוזה מצד המבטל.

אילו פעולות נחשבות להפרת הסכם? בעת בחינת השאלה האם בוצעה הפרת הסכם יש לבחון כאמור, את הוראות החוק, הפסיקה ומערכת הנסיבות. הפרת חוזה יכולה להתבטא במגוון דרכים והכל בהתאם לנסיבות המקרה, ישנן התנהגויות רבות שעשויות להיחשב כהפרת הסכם לרבות, אי תשלום חיובים, אי קיום התחייבויות, הצגת מצג שווא, התנהגות שלא בתום לב, הפרה יסודית של החוזה ופגמים בכריתת חוזה. 

סעדים בגין הפרת הסכם

על מנת לקבוע מהם התרופות להם זכאי הנפגע בגין הפרת חוזה יש לבחון את נסיבות המקרה. דיני החוזים מקנים לנפגע שלושה סוגי סעדים: ביטול והשבה, אכיפה ופיצויים.

הנפגעים מהפרת חוזה יכולים לנקוט בפעולות שונות כגון – ניהול משא ומתן מחודש עם המפר, הגשת מכתב מעורך דין, הגשת תביעה.

משרד עו"ד ברוקס מספק שירותי ייעוץ וייצוג משפטי, ליחידים ולתאגידים, ומלווה את לקוחותיו באופן אישי וצמוד במהלך פעילותם העסקית.

יודגש, האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו בביצוע או בהימנעות מביצוע פעולה כלשהי. הסקירה הנ"ל אינה מתיימרת לתת מענה מקיף להוראות הדין או ביטוי לנסיבות הספציפיות של כל מקרה ומקרה ולכן מי שמסתמך עליה ללא התייעצות בעו"ד נושא באחריות המלאה.

משרד עו"ד ברוקס מלווה באופן אישי וצמוד חברות וסטארטאפים בכל שלבי פעילותם, החל משלב ההקמה, דרך גיוס ההון ועד לשלב המכירה. לליווי משפטי בעסקאות השקעה וגיוסי הון אתם מוזמנים ליצור קשר

יודגש, האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף להתייעצות עם עורך דין מומחה בתחום ואין להסתמך על התוכן בביצוע או בהימנעות מביצוע פעולה כלשהי. הסקירה הנ"ל אינה מתיימרת לתת מענה מקיף להוראות הדין או ביטוי לנסיבות הספציפיות של כל מקרה ומקרה ולכן מי שמסתמך עליה ללא ייעוץ פרטני נושא באחריות המלאה לתוצאות.
צור קשר